طرز تهیه آش ماش خوشمزه و خانگی با ۸ دستور مختلف
ستاره سرویس آشپزی ماش حبوباتی است که خواص زیادی دارد اما کاهش کلسترول مضر خون یکی از خواص اصلی ماش است. هزاران سال است که ماش به عنوان یکی از حبوبات اصلی شناخته شده است. این گیاه اولین بار در هند شناخته شد. چینی های باستان از این گیاه برای از بین بردن گرما و دفع سموم از بدن استفاده می کردند. حتی امروزه نیز ماش به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، مصارف آشپزی زیادی دارد، از غذای کودک گرفته تا دیمبهاتک با نیمرو و غذاهای خوشمزه دیگر!
طرز تهیه پوره بدون گوشت
مواد لازم | |
فرنی | 1 فنجان |
برنج | 1/2 فنجان |
پیاز | 1 عدد |
سبزی ساتوری (تره فرنگی، شوید، کمی ترخون و مرزه) | 500 گرم |
زردچوبه | 1 قاشق غذاخوری |
روغن | 3-4 قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل | در حد لازم |
دستور پخت:
- ماش را در 5-4 فنجان آب روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد و پوست ماش بترکد.
- سپس 2-3 فنجان آب سرد داخل کاسه بریزید تا پوست ماش جدا شود و به سطح آب برسد. پوست ماش را با قاشق جدا کرده و دور بریزید.
- روغن را در ماهیتابه ای روی حرارت ملایم گرم کنید و پیازها را سرخ کنید تا طلایی شوند.
- برنج و سبزیجات را روی ماش قرار دهید و زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- بعد از 7-8 دقیقه حرارت را کم کنید درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و 60-70 دقیقه بگذارید تا سوپ دم بکشد.
- در همین حین، سوپ را هر از گاهی هم بزنید و در صورت لزوم کمی آب جوش اضافه کنید.
- سوپ را در ظرف سرو بریزید و با پیاز داغ تزئین کنید.
طرز تهیه پوره با گوشت
این سوپ مانند دستور پخت سوپ پوره شده بدون گوشت با همین مواد با این تفاوت که:
- 200 گرم گوشت دنده یا گردن بره را با یک پیاز متوسط و کمی زردچوبه روی حرارت متوسط بپزید.
- یک ساعت قبل از پختن گوشت به آن نمک بزنید و بعد از پخت آن را بزنید تا نرم شود.
- در 30 دقیقه آخر گوشت چرخ کرده را به سوپ اضافه کنید و هم بزنید.
- زمان بدهید تا سوپ جا بیفتد و غلیظ شود.
طرز تهیه هاریسا له شده با شلغم و پیاز
این سوپ طبق دستور سوپ پوره شده بدون گوشت یا با گوشت درست می شود با همان مواد با این تفاوت:
- به جای سبزیجات، 500 گرم کلم پیچ پوست کنده و خرد شده و 10-15 پیاز پوست کنده را با برنج در سوپ بریزید.
- ۱ تا ۲ فنجان آب اضافه کنید و نمک، فلفل و زردچوبه را اندازه کنید.
👩🍳 نکات مهم و اساسی:
- کلم پیچ خوب باید سفت و غلیظ باشد. در غیر این صورت پیرتر و پف کرده تر است.
- پوست شلغم باید براق، شفاف و صاف باشد.
- شلغم باید در داخل سنگین و شفاف باشد.
- شلغم های کوچک شیرین تر و شلغم های بزرگتر خواص بیشتری دارند.
- از آنجایی که کلم پیچ نفاخ است و دیر هضم می شود، بهتر است آب کلم پیچ را با آویشن یا زیره بنوشید.
طرز تهیه ماش با کلم قمری
این سوپ بر اساس دستور پخت سوپ پوره شده بدون گوشت یا با گوشت، با همان مواد با این تفاوت درست می شود:
- حدود 750 گرم کلم ماه پوست کنده و خرد شده را به همراه برنج و سبزیجات داخل سوپ بریزید.
- مقدار آب را ۱ تا ۲ پیمانه افزایش دهید و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
👩🍳 توجه: در انتخاب کلم قمری دقت کنید که شیرین و بدون ریشه باشد.
طرز تهیه ماش گلستان
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 250 گرم |
پیاز رنده شده | پینت |
فرنی | 250 گرم |
عدس | 100 گرم |
پیاز تند | پینت |
برنج | پینت |
جعفری و گشنیز خرد شده | 250 گرم |
زردچوبه، نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور پخت:
- عدس و ماش گلستان را بشویید و خیس کنید. سپس بگذارید با آب بپزد.
- گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده و نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط کرده و به شکل گلوله های کوچک در آورده و کوفته ها را به سوپ اضافه کنید.
- پیاز داغ را به عدس و ماش پخته شده اضافه کنید.
- برنج و سبزیجات خرد شده را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا برنج نچسبد.
- در صورت تمایل می توانید 3 تا 4 عدد کلم پیچ خرد شده را به این سوپ اضافه کنید.
- سوپ را در یک کاسه بزرگ بریزید و با نعنا داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
طرز تهیه حریسه الکرمانی
مواد لازم | |
پینت | |
فرنی | 1 فنجان |
نخود فرنگی | 1/3 فنجان |
لوبیا چیتی | 1/3 فنجان |
پیاز | 2 عدد |
روغن زیتون | به اندازه لازم |
دارچین و زردچوبه | به اندازه لازم |
نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور پخت:
- نخود و لوبیا را چند ساعت خیس کنید و آب آن را چند بار عوض کنید.
- حبوبات را با 4 فنجان آب در زودپز بریزید و بگذارید حدود یک ساعت بجوشد. اگر دوست ندارید عدس له شود، بعد از نیم ساعت از پخت آن را به سایر حبوبات اضافه کنید.
- در حین پختن حبوبات، مقداری روغن سرخ کردنی در ظرف دیگری بریزید و پیازهای خرد شده را تفت دهید.
- بعد از پختن لوبیاها و باز کردن زودپز، ادویه ها را با روغن زیتون یا هر نوع روغنی که دوست دارید اضافه کنید و بعد از 2 تا 3 دقیقه از روی حرارت بردارید.
- پوره را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ یا ترشی گل کلم تزئین کنید و سرو کنید.
طرز تهیه خرگوش لری
مواد لازم | |
برنج | پینت |
فرنی | 1 فنجان |
سبزیجات خاکستر (تره فرنگی، جعفری، گشنیز، اسفناج) | 1 1/2 فنجان خرد شده (تقریبا) |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | در حد لازم |
پیاز تند | در حد لازم |
نعنا داغ | در حد لازم |
دستور پخت:
- برنج را قبل از شروع خیس کنید.
- ماش را با 2 قاشق غذاخوری پیاز داغ، نمک، زردچوبه و 4 فنجان آب داغ بپزید.
- وقتی ماش باز شد و نیم پز شد، برنج خیس خورده را اضافه کنید و آب آن را اندازه بگیرید و توجه داشته باشید که برنج آب را جذب می کند.
- هر از گاهی هم بزنید تا برنج نچسبد.
- برنج باید خوب باز شود. وقتی پخت، سبزیجات را اضافه کنید.
- رب گوجه فرنگی و نمک و فلفل را با کمی روغن تفت دهید و به سوپ اضافه کنید.
- ادویه ها را اندازه می کنیم و می گذاریم جا بیفتند.
- هنگام سرو روی ظرف را با کمی ماست و پیاز و نعنا داغ تزئین می کنیم.
- این سوپ سیر تند ندارد این طرز تهیه آش یزدی پوره شده است.
اگر علاقه مند به پخت انواع غذا با پوره هستید، با ما همراه باشید تا با طرز تهیه پوسته بروجردی له شده اصلی همراه باشید.
طرز تهیه مایه اصفهانی
مواد لازم | |
فرنی | 1 فنجان |
یک تست | پینت |
برنج | پینت |
پیاز متوسط | 1 عدد |
سبزی | 1/5 فنجان |
گوشت گوسفند | 250 گرم |
پیاز تند و نعناع تند | پینت |
کشک | به دلخواه |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه کافی |
دستور پخت:
برای تهیه خرگوش مجلسی ابتدا باید اشاره کنیم که اگر می خواهید از جو استفاده کنید یک فنجان کافی است و بهتر است جو را در ظرف آب ریخته و بگذارید 7 تا 8 ساعت خیس بخورد. در همین حال چند بار آب را عوض کنید. در ضمن بهترین زمان خیساندن آن از شب تا صبح است اما اگر از آرد جو استفاده کنیم نیازی به خیس خوردن نیست.
ماش ها را در ظرفی می ریزیم و آب می ریزیم و 6 ساعت می گذاریم خیس بخورد و مثل جو آب آن را چند بار عوض می کنیم. سپس مراحل زیر را دنبال کنید.
- پیاز را پوست بگیرید و بشویید. بعد از آن روی تخته آشپزخانه ناگینی ریز برش بزنید.
- یک قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید، سپس پیاز و گوشت را داخل آن بریزید. 6 پیمانه آب به مواد اضافه کنید و گوشت را به مدت یک ساعت بگذارید تا خوب بپزد.
- در قابلمه ای که برای پخت هریسا آماده کردید، جو را آبکش کرده و داخل آن بریزید. قابلمه را نصف کنید. در قابلمه را ببندید و بگذارید یک ساعت روی حرارت ملایم بپزد.
- تا زمانی که گوشت پخته شود، سبزی هایی که شامل گشنیز، تره، جعفری و اسفناج است را تمیز کرده و بعد از شستن و آبکش کردن سبزی ها، روی تخته آشپزخانه کمی زبر خرد کنید.
- بعد از یک ساعت ماش را آبکش کنید و به جو اضافه کنید و با هم به مدت یک ساعت بپزید تا ماش نرم شود. (جو را زود می ریزیم چون دیر می پزد) حتما جو و ماش را هر از چند گاهی هم بزنید تا نچسبد.
- پس از آن برنج را بشویید و به مواد اضافه کنید. حدود 10 دقیقه طول می کشد تا برنج نرم و پخته شود.
- در همین حین گوشت را در کمی روغن و ادویه تفت دهید و به مواد آش اضافه کنید.
- یک قاشق غذاخوری نمک روی مواد بریزید و بلافاصله سبزی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
- زردچوبه، فلفل و نصف پیاز داغ را داخل سوپ بریزید. درب قابلمه را برای پختن سبزیجات روی قابلمه نگذارید.
- بعد از 45 دقیقه مایه غلیظ می شود و مواد کاملا با هم مخلوط می شوند.
- بعد از اینکه آش خوب جا افتاد، حرارت زیر قابلمه را خاموش کنید، سپس آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزیین کنید.
نوشیدنی…
حرف آخر
در این مطلب با طرز تهیه انواع ماش آشنا می شوید. غذایی که به دلیل وجود ماش و سبزیجات مختلف دارای خواص فراوانی است. حبوبات مهمترین منبع پروتئین گیاهی در رژیم غذایی روزانه هستند. ماش به عنوان یک حبوبات در نظر گرفته می شود، زیرا هر فنجان حاوی تقریباً 16.3 گرم پروتئین است.
مصرف ماش فقط برای افرادی که از اسید اوریک بالا یا نقرس رنج می برند منع مصرف دارد و باید از غذاهای پروتئینی حاوی پورین های گیاهی به صورت محدود استفاده کنند. البته ترکیبات پورین موجود در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد به طور کامل ماش را از رژیم غذایی خود حذف کنند. در عوض، آنها فقط باید مصرف آن را محدود کنند.
ستاره سرویس آشپزی ماش حبوباتی است که خواص زیادی دارد اما کاهش کلسترول مضر خون یکی از خواص اصلی ماش است. هزاران سال است که ماش به عنوان یکی از حبوبات اصلی شناخته شده است. این گیاه اولین بار در هند شناخته شد. چینی های باستان از این گیاه برای از بین بردن گرما و دفع سموم از بدن استفاده می کردند. حتی امروزه نیز ماش به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، مصارف آشپزی زیادی دارد، از غذای کودک گرفته تا دیمبهاتک با نیمرو و غذاهای خوشمزه دیگر!
طرز تهیه پوره بدون گوشت
مواد لازم | |
فرنی | 1 فنجان |
برنج | 1/2 فنجان |
پیاز | 1 عدد |
سبزی ساتوری (تره فرنگی، شوید، کمی ترخون و مرزه) | 500 گرم |
زردچوبه | 1 قاشق غذاخوری |
روغن | 3-4 قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل | در حد لازم |
دستور پخت:
- ماش را در 5-4 فنجان آب روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد و پوست ماش بترکد.
- سپس 2-3 فنجان آب سرد داخل کاسه بریزید تا پوست ماش جدا شود و به سطح آب برسد. پوست ماش را با قاشق جدا کرده و دور بریزید.
- روغن را در ماهیتابه ای روی حرارت ملایم گرم کنید و پیازها را سرخ کنید تا طلایی شوند.
- برنج و سبزیجات را روی ماش قرار دهید و زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- بعد از 7-8 دقیقه حرارت را کم کنید درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و 60-70 دقیقه بگذارید تا سوپ دم بکشد.
- در همین حین، سوپ را هر از گاهی هم بزنید و در صورت لزوم کمی آب جوش اضافه کنید.
- سوپ را در ظرف سرو بریزید و با پیاز داغ تزئین کنید.
طرز تهیه پوره با گوشت
این سوپ مانند دستور پخت سوپ پوره شده بدون گوشت با همین مواد با این تفاوت که:
- 200 گرم گوشت دنده یا گردن بره را با یک پیاز متوسط و کمی زردچوبه روی حرارت متوسط بپزید.
- یک ساعت قبل از پختن گوشت به آن نمک بزنید و بعد از پخت آن را بزنید تا نرم شود.
- در 30 دقیقه آخر گوشت چرخ کرده را به سوپ اضافه کنید و هم بزنید.
- زمان بدهید تا سوپ جا بیفتد و غلیظ شود.
طرز تهیه هاریسا له شده با شلغم و پیاز
این سوپ طبق دستور سوپ پوره شده بدون گوشت یا با گوشت درست می شود با همان مواد با این تفاوت:
- به جای سبزیجات، 500 گرم کلم پیچ پوست کنده و خرد شده و 10-15 پیاز پوست کنده را با برنج در سوپ بریزید.
- ۱ تا ۲ فنجان آب اضافه کنید و نمک، فلفل و زردچوبه را اندازه کنید.
👩🍳 نکات مهم و اساسی:
- کلم پیچ خوب باید سفت و غلیظ باشد. در غیر این صورت پیرتر و پف کرده تر است.
- پوست شلغم باید براق، شفاف و صاف باشد.
- شلغم باید در داخل سنگین و شفاف باشد.
- شلغم های کوچک شیرین تر و شلغم های بزرگتر خواص بیشتری دارند.
- از آنجایی که کلم پیچ نفاخ است و دیر هضم می شود، بهتر است آب کلم پیچ را با آویشن یا زیره بنوشید.
طرز تهیه ماش با کلم قمری
این سوپ بر اساس دستور پخت سوپ پوره شده بدون گوشت یا با گوشت، با همان مواد با این تفاوت درست می شود:
- حدود 750 گرم کلم ماه پوست کنده و خرد شده را به همراه برنج و سبزیجات داخل سوپ بریزید.
- مقدار آب را ۱ تا ۲ پیمانه افزایش دهید و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
👩🍳 توجه: در انتخاب کلم قمری دقت کنید که شیرین و بدون ریشه باشد.
طرز تهیه ماش گلستان
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 250 گرم |
پیاز رنده شده | پینت |
فرنی | 250 گرم |
عدس | 100 گرم |
پیاز تند | پینت |
برنج | پینت |
جعفری و گشنیز خرد شده | 250 گرم |
زردچوبه، نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور پخت:
- عدس و ماش گلستان را بشویید و خیس کنید. سپس بگذارید با آب بپزد.
- گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده و نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط کرده و به شکل گلوله های کوچک در آورده و کوفته ها را به سوپ اضافه کنید.
- پیاز داغ را به عدس و ماش پخته شده اضافه کنید.
- برنج و سبزیجات خرد شده را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا برنج نچسبد.
- در صورت تمایل می توانید 3 تا 4 عدد کلم پیچ خرد شده را به این سوپ اضافه کنید.
- سوپ را در یک کاسه بزرگ بریزید و با نعنا داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
طرز تهیه حریسه الکرمانی
مواد لازم | |
پینت | |
فرنی | 1 فنجان |
نخود فرنگی | 1/3 فنجان |
لوبیا چیتی | 1/3 فنجان |
پیاز | 2 عدد |
روغن زیتون | به اندازه لازم |
دارچین و زردچوبه | به اندازه لازم |
نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور پخت:
- نخود و لوبیا را چند ساعت خیس کنید و آب آن را چند بار عوض کنید.
- حبوبات را با 4 فنجان آب در زودپز بریزید و بگذارید حدود یک ساعت بجوشد. اگر دوست ندارید عدس له شود، بعد از نیم ساعت از پخت آن را به سایر حبوبات اضافه کنید.
- در حین پختن حبوبات، مقداری روغن سرخ کردنی در ظرف دیگری بریزید و پیازهای خرد شده را تفت دهید.
- بعد از پختن لوبیاها و باز کردن زودپز، ادویه ها را با روغن زیتون یا هر نوع روغنی که دوست دارید اضافه کنید و بعد از 2 تا 3 دقیقه از روی حرارت بردارید.
- پوره را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ یا ترشی گل کلم تزئین کنید و سرو کنید.
طرز تهیه خرگوش لری
مواد لازم | |
برنج | پینت |
فرنی | 1 فنجان |
سبزیجات خاکستر (تره فرنگی، جعفری، گشنیز، اسفناج) | 1 1/2 فنجان خرد شده (تقریبا) |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | در حد لازم |
پیاز تند | در حد لازم |
نعنا داغ | در حد لازم |
دستور پخت:
- برنج را قبل از شروع خیس کنید.
- ماش را با 2 قاشق غذاخوری پیاز داغ، نمک، زردچوبه و 4 فنجان آب داغ بپزید.
- وقتی ماش باز شد و نیم پز شد، برنج خیس خورده را اضافه کنید و آب آن را اندازه بگیرید و توجه داشته باشید که برنج آب را جذب می کند.
- هر از گاهی هم بزنید تا برنج نچسبد.
- برنج باید خوب باز شود. وقتی پخت، سبزیجات را اضافه کنید.
- رب گوجه فرنگی و نمک و فلفل را با کمی روغن تفت دهید و به سوپ اضافه کنید.
- ادویه ها را اندازه می کنیم و می گذاریم جا بیفتند.
- هنگام سرو روی ظرف را با کمی ماست و پیاز و نعنا داغ تزئین می کنیم.
- این سوپ سیر تند ندارد این طرز تهیه آش یزدی پوره شده است.
اگر علاقه مند به پخت انواع غذا با پوره هستید، با ما همراه باشید تا با طرز تهیه پوسته بروجردی له شده اصلی همراه باشید.
طرز تهیه مایه اصفهانی
مواد لازم | |
فرنی | 1 فنجان |
یک تست | پینت |
برنج | پینت |
پیاز متوسط | 1 عدد |
سبزی | 1/5 فنجان |
گوشت گوسفند | 250 گرم |
پیاز تند و نعناع تند | پینت |
کشک | به دلخواه |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه کافی |
دستور پخت:
برای تهیه خرگوش مجلسی ابتدا باید اشاره کنیم که اگر می خواهید از جو استفاده کنید یک فنجان کافی است و بهتر است جو را در ظرف آب ریخته و بگذارید 7 تا 8 ساعت خیس بخورد. در همین حال چند بار آب را عوض کنید. در ضمن بهترین زمان خیساندن آن از شب تا صبح است اما اگر از آرد جو استفاده کنیم نیازی به خیس خوردن نیست.
ماش ها را در ظرفی می ریزیم و آب می ریزیم و 6 ساعت می گذاریم خیس بخورد و مثل جو آب آن را چند بار عوض می کنیم. سپس مراحل زیر را دنبال کنید.
- پیاز را پوست بگیرید و بشویید. بعد از آن روی تخته آشپزخانه ناگینی ریز برش بزنید.
- یک قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید، سپس پیاز و گوشت را داخل آن بریزید. 6 پیمانه آب به مواد اضافه کنید و گوشت را به مدت یک ساعت بگذارید تا خوب بپزد.
- در قابلمه ای که برای پخت هریسا آماده کردید، جو را آبکش کرده و داخل آن بریزید. قابلمه را نصف کنید. در قابلمه را ببندید و بگذارید یک ساعت روی حرارت ملایم بپزد.
- تا زمانی که گوشت پخته شود، سبزی هایی که شامل گشنیز، تره، جعفری و اسفناج است را تمیز کرده و بعد از شستن و آبکش کردن سبزی ها، روی تخته آشپزخانه کمی زبر خرد کنید.
- بعد از یک ساعت ماش را آبکش کنید و به جو اضافه کنید و با هم به مدت یک ساعت بپزید تا ماش نرم شود. (جو را زود می ریزیم چون دیر می پزد) حتما جو و ماش را هر از چند گاهی هم بزنید تا نچسبد.
- پس از آن برنج را بشویید و به مواد اضافه کنید. حدود 10 دقیقه طول می کشد تا برنج نرم و پخته شود.
- در همین حین گوشت را در کمی روغن و ادویه تفت دهید و به مواد آش اضافه کنید.
- یک قاشق غذاخوری نمک روی مواد بریزید و بلافاصله سبزی خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
- زردچوبه، فلفل و نصف پیاز داغ را داخل سوپ بریزید. درب قابلمه را برای پختن سبزیجات روی قابلمه نگذارید.
- بعد از 45 دقیقه مایه غلیظ می شود و مواد کاملا با هم مخلوط می شوند.
- بعد از اینکه آش خوب جا افتاد، حرارت زیر قابلمه را خاموش کنید، سپس آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزیین کنید.
نوشیدنی…
حرف آخر
در این مطلب با طرز تهیه انواع ماش آشنا می شوید. غذایی که به دلیل وجود ماش و سبزیجات مختلف دارای خواص فراوانی است. حبوبات مهمترین منبع پروتئین گیاهی در رژیم غذایی روزانه هستند. ماش به عنوان یک حبوبات در نظر گرفته می شود، زیرا هر فنجان حاوی تقریباً 16.3 گرم پروتئین است.
مصرف ماش فقط برای افرادی که از اسید اوریک بالا یا نقرس رنج می برند منع مصرف دارد و باید از غذاهای پروتئینی حاوی پورین های گیاهی به صورت محدود استفاده کنند. البته ترکیبات پورین موجود در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد به طور کامل ماش را از رژیم غذایی خود حذف کنند. در عوض، آنها فقط باید مصرف آن را محدود کنند.