مطالب

در زمان خسرو انوشیروان چه کارهایی در ایران انجام شد [تحقیق پایه چهارم]

پادشاهی خسرو انوشیروان را یکی از شگفت‌انگیزترین دوران ساسانیان می‌دانند. خسرو در ادبیات ایران مظهر شاه آرمانی است و از سخاوت، درایت، عدالت، پارسایی و… از او داستان‌های فراوانی نقل شده است. با ما همراه باشید تا مختصری از اتفاقات ایران در زمان خسرو انوشیروان بخوانیم.

بیشتر بخوانید: معنی آرش الرامی درس ششم فارسی چهارم با معنی کلمات هم خانواده و متضاد آن

خسرو انوشیروان

آنچه در ایران در زمان خسرو انوشیروان رخ داد

خسرو انوشیروان کیست؟

خسرو انوشیروان معروف به انوشیروان عادل و انوشیروان دادگر بیست و دومین پادشاه سلسله ساسانی و سومین پسر شاه قباد اول و همسرش نیون دخت بود که حکومت خود را در شهر تیسیفون آغاز کرد. حکومت انوشیروان اگرچه با شورش های داخلی به ویژه در سمت مزدک آغاز شد، اما بر شورش ها غلبه کرد و با افتخار بر تخت سلطنت نشست و آرامش را به کشور بازگرداند. داستان تاج گذاری، تحلیف خسرو، خواستگاری و درخواست اطاعت خسرو از بزرگان در شاهنامه فردوسی آمده است. او دو همسر و پنج فرزند داشت و پس از 48 سال حکومت در حین انتخاب به عنوان ولیعهد درگذشت و پس از آن کشور به دست هرمز بن انوشیروان افتاد.

خسرو انوشیروان در ایران چه کرد؟

از نظر نظامی

خسرو انوشیروان حیات نظامی کشور را تجدید کرد و قلمرو آن را گسترش داد و سلطنت او را دومین و آخرین عصر طلایی ساسانیان می دانند. اقدام دیگر خسرو انوشیروان تقسیم کشور به چهار قسمت بود. هر بخش تحت نظارت یک تیم بود. ستوان ها اختیارات خاص خود را داشتند و می توانستند افرادی به نام مرزبان را تحت کنترل خود درآورند. ارتش ساسانی در زمان خسرو انوشیروان توانست یمن را تصرف کند و تا زمان ظهور اسلام به خاک ایران ملحق کند. در زمان خسرو انوشیروان جنگ‌هایی بین ایران و روم آغاز شد و سال‌ها ادامه یافت. این در حالی است که ایران و روم تنها چند سالی بود که با یکدیگر در صلح بودند.

از نظر مالی

اصلاح مالیات در زمان قباد آغاز شد و در زمان خسرو تکمیل شد. در اصلاحات جدید زمین سنجیده شد و افراد زیر 20 سال و بالای 50 سال و همچنین روحانیون و ریش سفیدان از پرداخت مالیات معاف شدند. خسرو مالیات را در سه قسط وصول کرد. دلیل اصلی وضع مالیات، اخذ مالیات در بیت المال بود تا در زمان جنگ مشکل مالی پیش نیاید. تحولات اجتماعی و اقتصادی دوره خسرو انوشروان نشان دهنده رشد و توسعه اقتصادی و فرهنگی ایران در این دوره است.

سکه ضرب شده در زمان خسرو انوشیروان

بیشتر بخوانید: داستان عصای موسی در دریا و فراق دریا

از نظر علمی و فرهنگی

خسرو انوشیروان فیلسوفانی را که از یونان به دربار ایران پناه بردند به گرمی پذیرفت و از دانش آنها استفاده کرد. او همچنین نوشته های افلاطون و ارسطو را خواند و دستور داد نوشته های این دو فیلسوف به فارسی ترجمه شود. او به قدری به حکمت و فلسفه عشق می ورزید که او را «شاه فیلسوف افلاطونی» یا «شاگرد افلاطون» می نامیدند. پند و اندرز خسرو به پسرش هرمز در رساله ای به نام پند خسرو به قبدان گردآوری شده است.

در زمان خسرو ارتباط فرهنگی بین هند، یونان و ایران برقرار بود. در زمان خسرو انوشیروان، طالع بینی، طب، کتاب های داستان مانند کلیله و دامینه، شطرنج و پزشکان هندی از هند به ایران آمدند. خسرو انوشیروان خسرو از مسافرانی که به ایران سفر کردند با گرمی و مهربانی پذیرایی کرد و مسافران را به سفر به ایران تشویق کرد.

ماجرای عدالت خسرو انوشیروان باقی ماند که او برای اجرای عدالت زنجیری به دربار خود بست تا هرکس ستم کرده بود زنگ را به صدا درآورد تا اینکه شاه از این موضوع مطلع شد و موضوع را بررسی کرد.

خسرو انوشیروان بیمارستان جندی شاپور را در ایران تأسیس کرد. بسیاری از پزشکان هندی و ایرانی در این بیمارستان کار کرده اند. ساخت طاق خسرا یا رواق خسرا نیز به خسرو انوشیروان نسبت داده می شود.

بیشتر بخوانید: خلاصه داستان کودک روی آب توسط حضرت موسی، آسیا و خواهر موسی

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در پایان این مقاله با ما و کاربران محترم وب سایت مجله گلچین در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا